DU KAN
ÆLDES 
MED YNDE

Det at ældes er noget, mange gruer for. Men hvorfor er det egentlig sådan, og hvordan kan vi ældes med ynde og integritet? Vi er dykket ned i, hvilke elementer der påvirker din biologiske alder, og hvordan du bedst kan tage vare på dig selv, din hud, dit velvære og din krop.
Vi ved, at psyken spiller ind på, hvordan vi ældes – både indeni og udenpå. Cellerne reagerer, når stresshormoner gennemsyrer kroppen, og undersøgelser tyder på, at livsstil, tilgang til livet og sociale relationer påvirker vores biologiske alder. Det betyder, at til trods for at den naturlige aldring vil ske uanset hvad, er det på mange måder op til os, hvordan vi ældes. Vi har både positiv og negativ indvirkning på tempoet af den celleproces, hvormed kroppen ældes – og det er nok ingen overraskelse, at både kosthold, søvn, fysisk aktivitet og stress spiller ind. Ligesom afbrudt ængstelse og uro, hvor kroppen er i konstant alarmberedskab, påvirker vores immunsystem og ælder os unødig tidligt.
Det er fristende at sige, at alder kun er et tal, selv om det ikke er hele sandheden. For den påvirkningskraft, vi har i forhold til både vores biologiske alder og måden, vi håndterer de ændringer på, der vil komme med alderen, er helt essentiel for, hvordan vi har det — og ultimativt hvordan vi ældes.

BEVÆGELSE GØR EN FORSKEL

Vil vi påvirke vores celleproces på en positiv måde, handler det om, hvorvidt vi kan lære at forholde os til livet og de mange udfordringer, det unægtelig bringer med sig at være menneske. Det kan være rigtig svært, og man kan nærmest få stress af at tænke på alt det, man skal og bør, men mangler overskuddet til at gøre.
Det gode er, at selv bittesmå ting kan have rigtig god effekt. For eksempel viser forskning, at selv et kvarter med bevægelse om dagen, i form af træning, kan hjælpe os til bedre at håndtere den stress og bekymring, vi oplever – og som påvirker vores biologi allermest. Det virker også rigtig godt forebyggende, så det kan altså være en stor fordel at prioritere det, hvis du gerne vil bevare ro og balance i hverdagen – hvilket igen påvirker både din holdning til livet og din tankegang positivt. Det handler om at fokusere på at gøre det, du kan overskue, og som føles godt, mens du holder selvkritikken på en god armslængdes afstand.

EN LIVSLANG INVESTERING

Bevægelse er vigtig for vores fysiske helse og for vores mentale balance. Bevægelser er en ressource, der giver kroppen mulighed for at komme af med den stress, der sætter sig fysisk i vores krop. Bevægelse, og gerne i frisk luft, giver både overskud og selvtillid. En kombination af kredsløbstræning, der øger vores lunge- og hjertekapacitet, og styrketræning, der forbedrer vores knogletæthed, er essentiel for vores krop. Det forebygger den mangel på udholdenhed, mobilitet og styrke, som mange forbinder med at blive ældre. Det forebygger også mange af de mest almindelige sygdomme og stiller os bedre i forhold til at blive raske, hvis vi skulle være så uheldige at blive syge. Det er derfor en rigtig god idé at betragte bevægelse som en livslang investering.

Netop begrænsninger i vores bevægelighed – og ikke mindst i vores mobilitet – er noget, de fleste af os gruer for i takt med, at vi bliver ældre. Vores kroppe formes efter måden, vi bevæger os på, så mangel på bevægelse og mobilitet kan få store konsekvenser for vores bevægelighed løbende op gennem livet, og i særdeleshed når vi bliver ældre. Særligt er mobilitet en udfordring, som mange får med alderen, men også her er der heldigvis noget, man forholdsvis nemt kan gøre for at forbedre den. Det bedste er selvfølgelig, at man begynder at arbejde med sin mobilitet, inden problemerne opstår, men det er aldrig for sent – selv ikke hvis du er 90 år. Du kan læse mere om mobilitet i Prana 33.

BLIV VEN MED MEDITATION OG YOGA

Stress er ubetinget den største skurk, når det kommer til de synlige tegn på aldring. Fysisk aktivitet er som allerede beskrevet rigtig godt, men vi har også behov for noget, der kan hjælpe os med at forbedre den grundstemning, der er i vores sind, og som i sidste ende gør os mere eller mindre modtagelige for livets mange udfordringer. Vi kan gøre meget for at håndtere tingene med større lethed, så de påvirker os mindre på både kort og langt sigt.

Både yoga og meditation er rigtig godt til netop det, fordi de begge arbejder med vores sindstilstand, samtidig med at de flytter fokus væk fra vores tanker og ind i vores krop. Flere undersøgelser viser desuden, at meditation er med til at styrke dine kognitive evner og, over tid, beskytte din hjerne mod aldring. Det er dog meget vigtigt, at de ting, vi gør for at bekæmpe eller forebygge stress, ikke bliver ting, vi føler, at vi skal, men forbliver ting, vi har lyst til at gøre. Hvis det for nogen føles som én lang to-do liste, man pludselig skal til at gennemføre hver dag eller hver uge, kan det virke imod sin oprindelige effekt, som jo netop er at reducere oplevelsen af fysisk
og mentalt stress.

STRESS FREMSKYNDER ALDRINGSTEGN

Stress er den faktor, der påvirker vores krop og de fysiske aldringstegn mest, så det er et godt sted at starte, hvis du gerne vil tage bedre vare på dig selv og ældes med ynde. Mangel på søvn og en presset hverdag giver ikke kun udslag i, hvordan du har det mentalt; det påvirker også de fysiske aldringstegn. Uafbrudt ængstelse og uro, hvor kroppen er i konstant alarmberedskab, er ikke sundt – hverken for krop eller sjæl – og viser sig i en fremskyndelse af den biologiske alder.

Men fordi stress er mentalt, har vi heldigvis selv en stor påvirkningskraft ved hele tiden at have fokus på den tilgang, vi har til udfordringer i livet, vores egen selvfølelse, og hvordan vi forholder os til de fysiske ændringer, vi oplever.

Hvis man hele tiden beklager sig over sin triste skæbne eller bedømmer sig selv negativt, når man kaster et blik i spejlet, fremskynder man rent faktisk biologisk sin aldring. Det kan selvfølgelig være svært at undgå stress og selvkritik, men vi har heldigvis rigtig mange værktøjer til at håndtere det på bedst mulig måde. For eksempel kan vi øve os i at lade de kritiske og negative tanker passere i stedet for at lade dem hobe sig op.

MEDITATION I BEVÆGELSE

Hvis du kun kan overskue en lille smule bevægelse, er yoga et rigtig godt valg. Yoga giver dig nemlig det hele i én pakke: den fysiske bevægelse og lidt af den meditative tilstand, man opnår gennem ren meditation. Ren meditation kan virke som en stor mundfuld og uoverskueligt at gå i gang med. Især hvis man har et billede af, at man skal sidde helt stille i lang tid, og man har en travl hjerne, der er fyldt med ukontrollerede tanker. Men faktisk behøver man slet ikke at sidde ned for at meditere. For mange vil det at gå en tur i det fri eller dyrke yoga virke mere meditativt end noget andet.
Det spiller i grunden ikke nogen rolle, hvordan du går til det, så længe du føler dig i balance. Meditation får din hjerne ind på nogle frekvenser, der har en langvarig effekt på, hvordan du har det i livet – og det er ikke vigtigt, om du gennem yoga, meditation eller en gåtur i stilhed.

RUTINER, DER HOLDER DIG UNG

Start dagen med meditation. Det er træning for din hjerne og giver øget fokus og mental modstandskraft mod livets og dagens mange udfordringer.

Bevæg dig. Det giver din krop de bedste forudsætninger for at holde sig sund og rask. Det er med til at bevare din muskelmasse samt hjerte- og lungekapacitet, når du bliver ældre. Gua sha-massage. Det giver dig mere glød, en strammere hud og mindre definerede rynker.

Hvornår skal du starte? Nu! Det er aldrig for sent eller for tidligt at starte! At begynde rutiner i 20’erne eller 30’erne er den bedste forudsætning for gode rutiner, når du bliver ældre. Er du i 50’erne og føler, at det er for sent at gå i gang, tager du heldigvis fejl. Det at tage godt vare påsig selv og give sin krop de bedste forudsætninger kender ingen alder, så du kan trygt gå i gang, uanset om du er 29 eller 59.

GUA SHA REDUCERER RYNKER

Måske har du allerede hørt om gua sha-stenen? Det enkle og effektive redskab er nemlig blevet ret populært, fordi stenen er nem at bruge og har ry for at give glødende hud og minimere rynker. Teknikken er dog ikke ny, faktisk er den mere end 2.000 år gammel, og den stammer fra den kinesiske medicin. Det er en massageteknik, der reducerer rynker, øger blodcirkulationen og giver lymfedrænage. Samtidig bidrager massagen også til renere hud og mindsker mørke rande og hævede øjenomgivelser.

Gua sha (udtales gwa sha), der ofte er lavet af grøn jade eller rosenkvarts, blev oprindeligt brugt til at heale og restituere kroppen. Med en ret hårdhændet massage skrabede man stenen hen over huden for at løsne blokeringer og ubalance i kroppen via meridianbanerne. Massagen er senere blevet tilpasset den sarte ansigtshud, fordi de mange gode egenskaber gør den oplagt også at bruge til ansigtsmassage. Når blodcirkulationen øges, får dine celler mere blod og ilt, og når du masserer med udadgående strøg, sætter du gang i en lymfedrænage. Det mindsker hævelse i ansigtet og renser huden for ophobede affaldsstoffer.
Gua sha-massage bliver også brugt mod spændingshovedpine og spændt nakke- og kæbemuskulatur, tunge ben og appelsinhud.

GUA SHA MASSAGE - SÅDAN GØR DU:

Du skal bruge en gua sha-sten og en god
massageolie.

GUA SHA-MASSAGE AF ANSIGT OG HALS:
Skrab med gua sha-stenen fra midten af ansigtet og ud med et moderat tryk. Begynd langs kæben, hvor du kører fra midten og ud til siden og derefter ned langs halsen. Gentag bevægelsen fem til ti gange og skift derefter side. Gentag samme fremgangsmåde langs hagen, kinder, under øjnene og i panden. Brug den del af din gua sha, du synes føles mest behagelig, til hvert enkelt parti. Afslut din massage med fem til ti gentagelser, hvor du kører stenen ned langs siden af ansigtet fra panden og hele vejen ned på halsen. På den måde bliver de frigjorte affaldsstoffer ført væk via dit lymfesystem. Dybere rynker, som den mellem øjenbrynene, dem i panden eller omkring munden vil blive mindre synlige af lidt ekstra massage. Det kan føles rart at lukke øjnene og lade den kolde sten hvile blødt på øjenlågene; noget, der også afhjælper øjne, der er hævede fra morgenstunden.

GUA SHA-MASSAGE AF BAGLÅR:
Blodcirkulationen i benene er noget, mange får problemer med, når de bliver ældre, og det kan få benene til at føles tunge. Gua sha-massage af lårene fjerner affaldsstoffer og øger blodcirkulation i det behandlede område – noget, der også gør appelsinhud mindre synlig. Massér med lange opadgående strøg, og gentag fem til ti gange i hvert område på hvert lår. Her må du gerne bruge lidt flere kræfter.

GUA SHA-MASSAGE AF NAKKEN:
Brug gua sha-stenen mod spændings- og stresshovedpine ved at massere de store skulder- og nakkemuskler. Brug kanten af stenen til at massere med små bevægelser ved hæftningen mellem hoved og nakke, da rigtig mange spændinger sidder præcis dér. Skrab med et moderat til lidt hårdt tryk.
Tilmeld vores nyhedsbrev
Gå ikke glip af nye gratis artikler og nyheder
Tilmeld dig vores nyhedsbrev lige her
Gå ikke glip af nye gratis artikler og nyheder
Tilmeld dig vores nyhedsbrev lige her